Wijzigingen in de Bouw


dinsdag, 14 juli 2015

Voor wie?

 
  • Bouwbedrijven
  • Werk- en opdrachtgevers
  • Eigenaars van een bedrijfsgebouw of winkel
  • Eigenaars en ontwikkelaars van (studenten)woningen
 
 

Wat is er veranderd?

 

Lage btw-tarief verbouwingen en renovatie woningen is vervallen

Het btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel, vergroting en tuinonderhoud van woningen in de bestaande bouw was van 1 maart 2013 tot 1 juli 2015 tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. Het verlaagde tarief gold voor woningen ouder dan 2 jaar.
 
Ketenaansprakelijkheid cao-loon uitgebreid
 

Ook opdrachtgever aansprakelijk voor betalen cao-loon

U bent als opdrachtgever nu ook aansprakelijk voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer. Eerder was alleen de werkgever aansprakelijk. Deze ketenaansprakelijkheid gold eerder ook alleen in de uitzendbranche voor het betalen van het minimumloon.

Drempel verlaagd voor eisen cao-loon door werknemers

Krijgt uw werknemer het cao-loon niet betaald? Dan kan hij makkelijker naar de rechter stappen om het (volledige) cao-loon te eisen. Dat kan nu namelijk met een verzoekschrift. Eerder moest uw werknemer dit nog met een dagvaarding doen. Daarvoor had hij ook een deurwaarder nodig.

Malafide praktijken werkgevers voortaan openbaar gemaakt

Maakt u zich schuldig aan onderbetaling of illegale tewerkstelling? Dan wordt dit openbaar gemaakt.
 

Regels voor bouwen zijn aangepast

Toegankelijkheid voor rolstoelen

De hoofdingang in een nieuw gebouw moet altijd rolstoeltoegankelijk zijn. De ruimte in een gebouw met een publieke functie moet voor 80% rolstoeltoegankelijk zijn. In winkels is dit 60%.

Meer vrijheid bij ontwerp eigen huis

Particulieren hebben voortaan meer vrijheid bij het (laten) ontwerpen van een eigen huis zoals de trappen, de plafondhoogte en de omvang van badkamer en toilet.
Versoepeling regels nieuwe studentenwoningen
Bouwen van nieuwe studentenwoningen is eenvoudiger. De minimale oppervlakte voor een woning is nu 15m2. Dit was 18m2. Een balkon en een fietsenhok zijn niet meer verplicht.
 
wanneer 6% regeling nog wel? 
Werkzaamheden aan woningen

Het isolerenschilderenstukadoren en behangen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar valt onder het 6%-tarief. Ook het schoonmaken in woningen valt onder het 6%-tarief. Hierbij geldt dat de woning niet ouder dan 2 jaar hoeft te zijn.

Het 6%-tarief geldt ook als u als hoofdaannemer het werk uitbesteedt aan een onderaannemer. Maakt het werk deel uit van een groter aannemingswerk? Dan splitst u in uw offerte en factuur de werkzaamheden die onder het 21%-tarief vallen en de werkzaamheden die onder het 6%-tarief vallen.